Ioana Oșan Mitre, unul dintre membrii familiei care a repus pe picioare Ferma Steluța © Ferma Steluța

F erma Steluța din Cluj este una dintre cele mai vechi ferme pomicole din România. Primii pomi au fost plantați în jurul anului 1950, iar primele producții au fost în anii ’60. Ferma a fost una dintre cele mai de succes din țară și înainte de 1989, datorită condițiilor climatice, precum și celor de sol, care sunt deosebit de favorabile culturii pomilor fructiferi. Este situată chiar în Cluj-Napoca, pe un deal, și se întinde pe o suprafață de peste 100 hectare.



Ioana Oșan Mitre vorbește despre istoricul Fermei Steluța


O afacere de familie

Despre livada de la marginea Clujului se poate spune că este o afacere de familie. În acest moment, de ea se ocupă frații Diana, Ioana și Dan Mitre, însă bazele au fost puse de părinții acestora, ambii pomicultori și cadre didactice la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.


Diana Mireșan Mitre, Ioana Mitre, Ioana Oșan Mitre, Dan Mitre și Viorel Mitre, cele două generații care se ocupă de Ferma Steluța © arhiva personală a familiei Mitre
Livadă replantată cu fonduri europene

Ferma Steluța a renăscut în 2010-2011, când a fost demarat un proiect din fonduri europene de replantare a suprafețelor vechi cu unele noi, cu soiuri valoroase, exploatate cu tehnologii ultramoderne, care pun accent în primul rând pe calitatea produselor. Acum, livezile sunt superintensive, adică au un număr mare de pomi la hectar respectiv 3.000 meri/hectar, 1.666 cireși/hectar și 1.000 pruni/hectar.



Ioana Oșan Mitre spune despre experiența de a gestiona fonduri europene pentru revitalizarea livezii


Dacă privești de sus întreaga livadă nouă, ai senzația că este acoperită cu o pânză de păianjen. De fapt, este vorba de plasa antigrindină care reușește, atunci când este nevoie, să protejeze pomii când sunt pe rod. În acest fel, livada de la marginea Clujului este ferită de capriciile naturii și vremii, cu ajutorul tehnologiei.


Privită din aer, livada pare învăluită cu o pânză de paianjen: sunt plasele anti-grindină © Ferma Steluța

Livada dispune de sistem de irigare cu fertirigare computerizată și alte utilaje de ultimă generație.

În acest moment, cultura preponderentă este cireșul, urmată de prun și măr. Primele fructe din noile plantații au fost obținute în anul 2014, însă abia în 2017 pomii au ajuns la maturitate.


Nu doar fructe, ci și legume și flori

Ferma clujeană, deși este cunoscută pentru cele 11 soiuri de cireșe și cele șase soiuri de mere pe care le produce, mai are și o seră de legume de 8.600 mp, în care cultivă legume în sistem clasic. Acest lucru înseamnă că legumele sunt cultivate în pământ, nu ca peste tot în Europa, pe substrat de apă și vată minerală. Acum produce roșii, castraveți, ardei, salată verde, dar și valeriană sau rucola.


Ferma Steluța produce legume cultivate în pământ, nu pe apă sau vată minerală© Ferma Steluța

De anul trecut, Ferma Steluța a început să distribuie fructe și în supermarketuri. Au intrat pe piață cu cireșele, însă merele românești nu sunt căutate de marile lanțuri de magazine, din cauza contractelor pe care acestea le aveau deja cu producători din Polonia sau din alte țări, la prețuri foarte mici, spun reprezentanții Fermei Steluța. Drept urmare, ferma clujeană s-a reorientat spre piața locală. Cei trei frați au descoperit că localnicii apreciază și cumpără un produs românesc de calitate, mărul produs la Cluj.

Certificări internaționale

Ferma de la marginea Clujului este certificată Global Gap. Pentru a obține această certificare ce se acordă anual, ferma trebuie să îndeplinească o serie de condiții deosebit de stricte, care presupun norme de igienă, protecția mediului, siguranța produselor. Practic, când un client cumpără produse de la o firmă certificată de Global Gap, are garanția că produsul respectiv este unul curat, care nu îi pune în pericol sănătatea. Această certificare permite vinderea produselor și în alte state ale Uniunii Europene.


Căpșunile cultivate în sera Fermei Steluța sunt la mare căutare © Ferma Steluța

De anul acesta, Ferma Steluța a început și promovarea pe rețelele de socializare, ceea ce i-a ajutat foarte mult pe proprietari să fie în legătură directă cu clienții, eliminând, astfel, orice tip de intermediar.

Planuri de viitor

Din 2018, ferma va dispune și de un depozit frigorific cu atmosferă controlată, cu capacitatea de aproximativ 1.200 tone, linie de procesare a sucului de mere și pentru deshidratarea fructelor, precum și de o linie de sortare a cireșelor. În cursul anului 2018, opt hectare de cireși vor fi acoperite cu folie de protecție împotriva ploii. Astfel, se poate amâna momentul recoltării până la cel optim, când cireșele au ajuns la deplină maturitate.


În anul 2019, managerii fermei intenționează să mai acopere cu folie încă opt hectare. Ca plan de viitor, până în anul 2020, Ferma Steluța dorește să își diversifice gama de pomi fructiferi. Ar urma să fie plantați peri, vișini și caiși.