La Luna, Felicia Tulai produce uleiuri presate la rece din semințe de floarea soarelui, dovleac, nucă, rapiță, in și cânepă. © Luna Solai

U nele dintre cele mai bune uleiuri vegetale din România sunt produse într-o făbricuță din comuna clujeană Luna. Este vorba de o afacere de familie unică în felul ei. Uleiurile sunt produse exclusiv din semințe românești, iar înalta lor calitate este certificată în mai multe feluri. De exemplu, patru dintre uleiurile produse la Luna de familia Tulai au primit recunoaștere din partea Institutului pentru Calitate și Gust din Bruxelles.


Semințele de floarea soarelui sunt introduse în presa de ulei. © Tiberiu Iordan

Povestea uleiurilor presate la rece Luna Solai a început în anul 1998. Presa de ulei din gospodăria familiei Tulai, cumpărată cu o investiție de 5000 de euro, producea ulei doar pentru localnici. Doritorii veneau cu semințele de floarea-soarelui, pe care le obțineau din recolta proprie, și plecau acasă cu un ulei presat la rece de o calitate foarte înaltă și foarte gustos. Ceea ce părea la început un hobby s-a transformat într-o afacere prosperă, iar gama uleiurilor s-a diversificat.

“Privesc în urmă şi îmi amintesc toamna lui 2011, când, hotărâtă să fac o schimbare în viaţa mea de corporatist dedicat, am ales să mă întorc acasă. Acum, dincolo de îndoieli şi incertitudini, am convingerea că povestea nu este a mea, ci a familiei. Aceasta era calea prin care visul familiei Tulai trebuia împlinit”.
— Felicia Tulai, fondator al companiei care produce uleiurile Luna Solai

De la corporatist, la producător de uleiuri

Felicia Tulai cunoștea importanța marketingului și a unui brand propriu bine consolidat, datorită experienței sale anterioare în lumea business-ului. A lucrat șapte ani într-o mare companie de leasing, dintre care patru la Cluj și trei la București. Pentru a-și ajuta tatăl să pună pe picioare afacerea cu uleiuri presate la rece, Felicia Tulai s-a întors din București în Transilvania.Felicia Tulai povestește despre începuturile fabricii de uleiuri presate la rece din comuna Luna


“Nu am regretat nicio clipă decizia de a mă întoarce acasă. Decizia de a pleca la București a fost clar una temporară. Am lucrat pentru o companie multinațională, pentru care a trebuit să creez un departament nou în București, după ce lucrasem peste patru ani și la Cluj-Napoca”.
— Felicia Tulai, creatoarea brand-ului de uleiuri presate la rece Luna Solai

Felicia Tulai a decis că uleiurile presate la rece vor fi vândute de acum înainte sub brandul Luna Solai. Tatăl Feliciei, Mihail Tulai, a început să caute furnizori de materii prime.

“Toate semințele pe care le utilizăm provin de pe Câmpia Transilvaniei. Sunt uleiuri sută la sută românești”.
— Mihail Tulai

Inițial, uleiul presat la rece era produs în micul atelier al familiei Tulai, din satul clujean Luna. Acolo producea ulei de floarea-soarelui, de dovleac, de in, de cânepă, de rapiță sau de nucă. Unele dintre uleiuri sunt condimentate cu plante aromatice. Pentru a îmbutelia uleiurile presate la rece, Felicia Tulai a început să caute furnizori de recipiente de sticlă, apoi a investit în etichete și în metode de prezentare care să sublinieze faptul că aceste uleiuri sunt unele tradiționale.


Sticlele cu ulei presat la rece sunt etichetate manual, cu multă grijă și atenție. © Tiberiu Iordan
Un hobby care a devenit afacere de succes

La început, la presa de ulei munceau doar membrii familiei Tulai. Însă, între timp, afacerea a crescut, atelierul a ajuns la șase angajați, iar uleiurile presate la rece au ajuns să fie distribuite în toată țara. Și nu doar în România. Membrii familiei Tulai participă anual la mai multe târguri și proiecte internaționale. Așa ar fi târgurile de profil din Belgia sau din Suedia. Felicia Tulai a reușit să găsească și furnizori de semințe de in bio care dispuneau de toate certificările necesare, apoi a obținut, la rândul său, certificarea de procesator de ulei bio. Apoi a început să livreze pe piață primul ulei bio din semințe de in, marca Luna Solai.


Fabrica de uleiuri presate la rece din satul Luncani, comuna Luna. © Luna Solai

Un nou capitol a început la finele anului 2016, mai exact în 7 octombrie, când a fost inaugurată unitatea de producție din satul Luncani, aflat tot în comuna Luna, de la care își trage numele brandul de uleiuri presate la rece. Situat într-un spațiu mai generos, noua unitate este configurată pentru a îndeplini procesul tehnologic necesar procesării cantităților mai mari de semințe și pentru depozitarea materiei prime și a produsului finit în spații special proiectate. Întreaga fabrică respectă standardele impuse de sistemul de management al calității ISO 22000, cu care sunt certificate produsele Luna Solai.Felicia Tulai spune despre cum a implicat comunitatea locală și regională în producerea de uleiuri presate la rece


“În acest fel, se valorifică potențialul imens al Podișului Transilvaniei, o zonă bogată în tradiție, istorie și obiceiuri culinare. Compania își propune, de asemenea, să susțină eforturile fermierilor din zonă, agricultura și economia locală, o mare parte din materia primă folosită pentru obținerea uleiurilor este furnizată de acestea”.
— Felicia Tulai


Felicia Tulai, împreună cu tată său, Mihail Tulai. © Tiberiu Iordan

Potențialul uman prezent și capitalizarea acestuia în noua unitate de producție a fost un alt factor care a contribuit la decizia de a deschide noua unitate în Luncani. Echipa care asigură procesul de obținere a uleiurilor este locală, iar planul de viitor este ca aceasta să crească în viitor, concomitent cu diversificarea gamei de uleiuri.

Recunoaștere internațională

Felicia Tulai a descoperit că cea mai bună cale pentru a-și promova uleiul este să obțină o recunoaștere internațională. Drept urmare, a trimis patru dintre uleiurile sale pentru a fi evaluate de Institutul pentru Calitate și Gust din Bruxelles. Toate patru tipurile de ulei au primit Superior Taste Award, și stele care certifică această calitate deosebită a uleiurilor.

“Este vorba de o evaluare în orb. Membrii juriului nu știu cine este producătorul și nici din ce țară provine”.
— Felicia Tulai


Patru dintre uleiurile presate la rece produse la Luna au primit Superior Taste Award din partea Institutului Internațional pentru Gust și Calitate din Bruxelles. © Tiberiu Iordan
Uleiurile care au cucerit capetele încoronate din Europa

În 2014, producătorul de uleiuri presate la rece a primit titlul de Furnizor Oficial al Casei Regale a României. O nouă confirmare a calității uleiurilor de la Luna Solai a fost marcată de reînoirea titlului de Furnizor al Casei Regale, în data de 13 martie 2018, în cadrul ceremoniei găzduite de către Majestatea Sa, Margareta, Custode al Coroanei.


La 2 ani după ce a devenit furnizor al Casei Regale a României, făbricuța de la Luncani, comuna Luna, a primit vizita Alteței Sale Regale Principesa Maria a României, fiica cea mai mică a Regelui Mihai I.

“9 noiembrie 2016 este o zi specială în calendarul sufletului nostru, deoarece am avut ocazia să ne bucurăm de prezența Alteței Sale Regale, să o întâlnim în persoană și să descoperim un personaj minunat, un suflet nobil și o modestie extraordinară. Am petrecut împreună momente frumoase, am împărtășit tradiția și obiceiurile culinare ale zonei și ne-am bucurat de momentul oferit de Asociația Femeilor Voluntare din Luna. La plecare, HRH Prințesa Maria a scris un mesaj în Cartea de Onoare Luna Solai, care va fi citită de toți cei care ne vor vizita”.
— Felicia Tulai


Însă uleiurile presate la rece de la Luna au ajuns să fie cunoscute și de Casa Regală a Marii Britanii. Este binecunoscut atașamentul față de Transilvania a Prințului Moștenitor al tronului Marii Britanii, Alteța Sa Regală Charles al Țării Galilor. Într-una dintre vizitele sale în România din anul 2017, Felicia Tulai a avut ocazia să își prezinte produsele direct Alteței Sale Regale Principele Charles, un binecunoscut promotor al produselor tradiționale românești. S-a întâmplat la Turda, unde Prințul Charles a participat la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea marelui om de stat Ion Rațiu. De altfel, Prințul Charles cunoștea acest produs românesc de la Pamela Roussos-Rațiu, soția fiului cel mare al lui Ion Rațiu, Indrei Rațiu.


Uleiurile sănătoase, acum și pe Internet

Uleiurile presate la rece, realizate din semințe românești pot fi găsite, în acest moment, în magazine de specialitate din 16 județe ale României. În plus, tradiția se îmbină cu tehnologia și la capitolul vânzări, pentru că acest brand de uleiuri are chiar un magazin online, prin care doritorii își pot comanda uleiurile preferate, de pe Internet, direct la ei acasă.


Sigla brandului de uleiuri presate la rece Luna Solai © Luna Solai